Yaratıcı Drama
Drama eğitimi çocukların dilsel, sosyal ve akademik gelişimlerini destekler. Yaratıcı drama, okul öncesinde çocukların sanat hakkında genel kültür bilgisine sahip olmalarına, özgüven kazanma, gözlem yapma ve rol yapma yeteneklerini geliştirmelerine, kendilerini mimik, jest ve sesle ifade etmeyi öğrenmelerine yardımcı olur.
Dramayı tanımlamak gerekirse, günlük yaşamdan herhangi bir sözcüğün, kavramın, sesin, herhangi bir konunun, hikayenin, masalın ya da çocukların kendi uydurdukları öykülerin, durumların canlandırılması, oynanması diyebiliriz. Günümüzde ve özellikle de ülkemizde, oldukça yaygın bir alan haline geldi yaratıcı drama. Pek çok niteliği içinde barındıran, kapsamlı bir alan olduğunu da göz ardı etmemek gerek. Bilimsel, eğitsel, sanatsal ve kültürel boyutları var. Dramayı çekici kılan, çok yönlülüğü ve oynamaya/canlandırmaya dayalı etkili dilidir.
Yaratıcı dramanın katılanlara etkisi ne kadar erken yaşta tanıştıklarına bağlıdır. Okul öncesi dönemden başlayarak, öğrenme ortamının içine kendiliğinden alınan drama etkinlikleri, çağdaş, yaratıcı, demokratik bireyleri yaratmada temel araçlardan birisidir – tıpkı iyi yazınsal metinler, çağdaş anne-baba ve öğretmen ya da yaratıcı bir okul gibi.
Yaratıcı drama, çocukların duygu ve düşüncelerinin farkına varmalarına, hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını keşfetmelerine yardımcı olur. Özgüvenlerini destekler. Yaratıcı drama ile çocuklar kendilerini tanır ve ifade ederler. İletişim becerileri gelişir. Aynı zamanda drama saatleri, çocukların arkadaşlarıyla eğlenerek geçirdikleri saatlerdir.