Eğitim
Okulumuz TC Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir kurumdur. Milli Eğitim Bakanlığının müfredatına ek olarak okulumuzda okul öncesi eğitimde uluslararası başarısı kanıtlanmış birçok eğitim modelinin sentezlenerek hazırlandığı özgün bir program takip edilmektedir.
Çağdaş öğrenme ve öğretme teknikleri kullanılarak zenginleştirilen bu program, her çocuğa öncelikle kendi ilgi, yetenek ve ihtiyaçlarını keşfetme ve bu doğrultuda seçimler yapma fırsatı verir.
Çocuklarımız; özgüvenli, saygılı, sorumluluk alabilen, paylaşımcı, kendini rahat ifade edebilen, kendi kararlarını alan ve aldığı kararların sonucunu kabul eden, sorun çözme becerisine sahip bireyler olarak yetiştirilirler.
Çocuk Sanatı Anaokulunda yaş gruplarına göre hazırlanan uygun sınıf ortamı ve donanım ile her çocuğa özel ve yeterli zaman ayırabilen,, yeteneklerinin farkına varıp bunları ortaya çıkaran ve geliştiren, çocuğun eğitiminin ve gelişiminin temelini oluşturan bir model uygulanır.
Çeşitli sanat aktiviteleriyle zenginleştirilmiş bu program sayesinde öğrencilerimiz hayal güçlerini geliştirerek çok yönlü düşünmeyi öğrenirler.
Beynin sağ yarı küresini uyararak geliştiren sanat aktiviteleri iki yarı küre arasındaki bağlantıyı da güçlendirir.
Sağ yarım kürenin sol kadar gelişmesi sayesinde beyin daha dengeli çalışır, bu da aklın tüm potansiyelin keşfedilmesine ve daha zeki bireylerin yetişmesini sağlar.
Çocuk Sanatı Anaokulunda çocuklarımızın küçük yaşta sanat ile tanışması ve yaratıcılıklarının ortaya çıkarılması hedeflenmektedir. Sanatla yoğurulan çocukların yaşıtlarına göre her zaman daha farklı ve motor becerilerinin daha gelişmiş olduğu uzmanlarca kanıtlanmıştır. Öğrencilerimiz kendilerini özgürce ifade etme fırsatı bulurken, üreten, yaratıcı, estetik algıya sahip birey olma yolunda hızla ilerlemiş olurlar.
EĞİTİM MODELLERİMİZ
Eğitim programımız, High Scope, Çoklu Zeka, Scamper ve Gems metodlarının sentezlenmesi ile uzman eğitimciler ve psikologlar tarafından hazırlanmıştır. Bu eğitim programımızın temel amacı, çocuklarımızın yeteneklerini ortaya koyabilecekleri ve potansiyellerini gerçekleştirebilecekleri bir ortam sağlamak, çocukları bilişsel, sosyal ve duygusal açıdan ilköğretime hazırlamaktır.
High Scope programının temel sürecini oluşturur. ‘Çocuğun yeni bir anlayışı; nesnelerle uğraşarak ve insanlarla düşüncelerle, olaylarla etkileşimi girerek zihninde yapılandırdığı bir öğrenme şeklidir. Etkin öğrenmede çocuklar materyalleri kullanırlar. Çevrelerindeki dünyayla düşünerek etkileşime girerler. Etkin öğrenme hem zihinsel hem de fiziksel etkinliği içerir.Sınıfta etkinlik köşeleri açıkça belirlenmiştir, ilginç materyaller vardır.Düzenli bir günlük program izlenir.Etkinlikler çocukların ilgilerine hareketlerine dayanır.Çocuklar pasif alıcılar değil kendi öğrenmelerinin aktif sorumlularıdır.Çocuklar oynayacakları materyalleri seçerler, materyallerle ne yapacaklarına karar verirler. Etkin öğrenme sürecinde çocuklar tüm duyularını kullanarak materyalleri tanırlar. Çocuklar bütün bedenleri ile öğrenirler. Çocuklar kendileri için anlamlı olan deneyimler ile ilgili konuşma özgürlüğüne sahiptirler.
High scope (etkin öğrenme) eğitimi ile çocuklarımızın gelişimsel hedefleri dikkate alınarak bedensel, sosyal, duygusal, zihinsel, psikomotor, bilişsel ve dil alanlarında gelişimlerini desteklemekteyiz.
Sistemimiz, High Scope yönteminde olduğu gibi “Planlama Zamanı”, “Çalışma Zamanı” ve “Hatırlatma Zamanı” gibi zamanlara bölünmüştür. Günlük çalışma saatinin sonunda hatırlatma yapılarak, o gün yapılan çalışmaları, etkinlikleri, yedikleri yemekleri ve öğrendiklerini çocuklardan anlatmaları istenir. Günlük planlar ve sınıf düzeni sayesinde, çocuklarda sorumluluk ve kontrol duygusu geliştirmek hedeflerimizdendir. Yine High Scope eğitim sisteminde olduğu gibi; Planla-Yap-Değerlendir süreci ile öğrenme deneyimleri kazanmaları ve problem çözmeleri için çok sayıda fırsat sağlanır. Bu yaklaşım, çocukların özgüvenlerini ve bağımsızlıklarını destekler, sorumluluk alma ve zaman denetimi yeteneklerini geliştirir.
Multiple Intelligence (çoklu zeka) teorisi ile de çocuklarımızın baskın yeteneklerini ve yönlerini belirleyip onları daha iyi seviyelere taşıyabilmek, dolayısıyla çocuklarımızın sadece bir yönde değil, bütün ilgi alanlarında ulaşabilecekleri maksimum bilgi ve beceriye eriştirmek hedeflenmiştir. Biz, çocuklarımızı öğrenmeye değil, öğrenmeyi sevmeye cesaretlendiriyoruz.
Howard Gardner’ın 1983 yılında “Frames of Mind: The theory of multiple intelligences (Düşünüş Biçimi: Çoklu Zeka Kuramı) adlı eserinde ortaya koyduğu “Çoklu Zeka Kuramı”, zekanın toplumlar ve eğitim üzerinde yıllardır sürüp giden etkisini yani sadece dil ve matematik zekasını hesaba katan klasik zeka testi ve zeka tanımlamasını tarihe karıştırmıştır. Gardner, zekanın iki değil, sekiz yönü olduğunu savunmuştur. Böylece sadece matematikte ve dilde başarılı olanların değil, müzikte, sporda, dansta, iletişimde, doğada, resimde kendini gösterenlerin ve kendini iyi tanıyanların da zeki olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Çoklu zeka kuramının amacı, eğitimde bireylerin neler yapabildiğinden çok neler yapabileceğinin düşünülmesidir. Günümüzde eğitim ve psikoloji alanındaki gelişmelerle klasik testlerin çocukların değerlendirilmesinde yeterli olamayacağı, onların potansiyel yeteneklerinin de ortaya çıkarılması gerektiği görüşü vardır. Gardner’a göre zeka, problem çözme kapasitesi ya da değerli bir ya da birden çok kültürel yapı ürününe şekil vermektir. Gardner bireylerin aynı düşünüş tarzına sahip olmadıklarını ve eğitimin eğer bu farklılıkları ciddiye aldığı düşünülürse, bütün bireylere en etkili şekilde hizmet edeceğini belirtmiştir. Eğer bireyler farklı zeka bileşenlerini’ tanıyabilirlerse karşılaşacakları sorunları çözmede daha şanslı olabilirler.
Çoklu zeka her bilim alanında öğrencilerin öğrenmelerini artıran bir öğretim süreci olarak algılanmaktadır.
Neden Çoklu Zeka?
İnsandaki potansiyelin en üst sınırlarına kadar geliştirilebilmesi, ancak ona çok erken sağlanabilecek olanaklarla mümkün olabilir. Sınıflarda görsel, bedensel,doğa ve müzik zekası gibi çoklu zeka eğitim alanlarını kullanmadaki amaç; öğrencilerin bu alanlardaki yeteneklerini en üst noktaya çıkarmak ve onların bu alanlardaki ilgi ve eğilimlerini bir araç olarak kullanarak, eğitim ve öğretim ortamlarını zevkli hale getirmek, dolayısıyla da öğrenme fırsatlarını arttırmak olmalıdır.
Örnek Sınıf Çalışması:
Düğmelerle çeşitli kavramları ( daire, büyük, küçük, orta, doku, desen, farklılık, işlevi, rengi, eşleştirme, gruplama, sayısı, eksiltme, arttırma… ) eğlenirken öğrenmek.
Kelebekler, Arılar, Penguenler adını alıp oluşturulan gruplarla puzzle yapma yarışı .
Çocuklarımızın yaratıcılığını geliştirmede ve hayal gücü, sezgi, düşünme, orijinallik hazinelerini korumada scamper yöntemini kullanıyoruz. Bu yöntem, çocuklara düşüncelerini değiştirmeleri ya da birleştirmeleri konusunda adım attırarak yaratıcı düşünmelerini sağlar. Scamper yöntemi okul öncesinden başlayarak her düzeyde eğlenceli bir şekilde uygulanabilir. Bu yöntem tek bir nesneye yöneltilen düşünme yöntemi serisidir. Bunun için tek bir nesne seçilir ve beyin fırtınası yoluyla bu nesne değiştirilip geliştirilebilir. Bunu yapmak için çocuğa sorular sorulur. Bu sorular çocuğun daha önce alışık olmadığı şekilde düşünmesini sağlar. Bu sorular bir anlamda farklı düşünme becerilerini kazandırmaya yönelik itici bir güçtür. Çocukların düşüncelerini geliştirip onların keşif yapmasını cesaretlendirir.
Yaratıcılıklarını ve kendi görüşlerini geliştirmeler için gereksinimlerine uygun pratik yapma olanağı yaratır. Ayrıca esnek düşünmeyi ve kalıpları yıkmayı öğretir. Çocuğa yaratıcılıkla ilgili ne kadar çok çalışma yaptırılırsa farklı düşünme becerisi de o oranda gelişir.
SCAMPER anlamı olmayan bir sözcük. İngilizce 7 tane kelimenin ilk harflerinden oluşmuş bir akrostiştir.
Substitude= Yer değiştirme
Combine= Birleştirme
Adapt= Uyarlama
Modify, Minify, magnify= Değiştirme, küçültme, büyütme
Put to other uses= Diğer kullanışlarının yerine koyma
Eliminate= Çıkarmak, yok etmek
Reverse, Rearrange= Tersine çevirme ve yeniden düzenleme
Çocuk Sanatı Anaokulu’nda çocukların yaratıcılıklarını geliştirmeye uygun ortam yaratarak farklı düşünme becerilerini geliştirmeye olanak tanıyoruz. Scamper yöntemi ile çocukların çok boyutlu düşünmelerini ve konu ne olursa olsun yaratıcı çözümler üretmelerini sağlıyoruz.